top of page
Yazarın fotoğrafıSpil'in Çocukları

Çekirdeksiz Sarı Üzüm: Sultaniye Üzümü

Ana yurdu Anadolu olan üzümün sadece Anadolu’da 1200’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Binlerce yıllık izleri bulunan üzümün tarımı yani bağcılık 5 bin yıldır yapılmaktadır.


Süryanicede üzüm anlamına gelen “aylûl” dilimize Eylül ayına ismini vermiştir. Şaraptan pekmeze birçok farklı lezzetin ham maddesi olan üzüm, Anadolu mitlerinde bereket ve uğurun simgesi olmuştur. Sultaniye üzümü ise güneş severliğiyle Yunan mitlerinde “Güneşin Oğlu” olarak anılır.


İsmi aroması ve yapısıyla sultanlara layık olmasından gelen sultaniye üzümü, sultani üzüm ya da çekirdeksiz sarı üzüm olarak bilinir. Dünya’da ise bu üzüme “sultana” ismi verilmiştir. Çekirdeksiz dendiğine bakmayın, her meyve gibi sultaniye üzümünün de çekirdeği bulunmaktadır; ancak çekirdeği çok küçük kalmıştır. Bu da onu kolayca çiğ olarak tüketilebilir hale getirir. Manisalılar için tarhananın en iyi eşlikçisidir.


Söylenceler evlatlarını kaybeden Niobe'nin dinmeyen gözyaşlarının ovayı suladığını ve sultaniye üzümünün böylece olduğunu söyler.

Çekirdeksiz Sarı Üzüm

Sultaniye üzümünün üretiminin önemli kısmı başta Manisa olmak üzere Denizli ve İzmir’de bulunmaktadır, Manisa Ticaret Borsası tarafından patentlendirilmiştir.


Sultaniye üzümü şaraplık üzüm olarak bilinmese de, Sultaniye şaraplarında kullanılır.


Kaynaklar:


留言


bottom of page