Antik dönem ismi Sardeis/Sardes [Σάρδεις] olan antik kent günümüz Manisa-Salihli ilçesine bağlı olan Sart köyü sınırları içerisinde Lidya devletine başkentlik yapmış olan antik kenttir.
Sardes antik kenti paranın ilk basıldığı yer olma özelliği dışında ünlü Kral Yolunun [Pers Kral Yolu] başlangıcıdır. Kral Yolu Pers İmparatorluğu kralı I. Darius zamanında MÖ 5. yüzyılda onarılmış ve yeniden düzenlenmiş bir antik anayoldur. Bu yol büyük imparatorluk boyunca Efes'ten Persepolis'e kadar hızlı ulaşımı kolaylaştırmak için yapılmıştır. Antik kent Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezidir.
Sardes/Sardeis [Σάρδεις] Antik Kenti Paktolos [Sart] Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştur. İncil’in vahiy bölümünde, Hristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan Batı Anadolu’daki yedi kiliseden biri olarak anılan Sardes, dini açıdan da ayrı bir öneme sahiptir. Lidya'nın son kralı olan ve büyük serveti ile tanınan Kroisos [Krezüs] zamanında Sardes, batıda Yunanistan ve kuzeyde Karadeniz bölgesi ile ticari bağlantıları olan büyük bir şehirdir. MÖ 547 den sonra Pers Kralı Kiros Lidya krallığına saldırıp Kroisos'u esir almış ve bütün şehir yağmalanmıştır. Sardes antik kenti, Romalılara miras kalana kadar Atinalılara, Seleukoslar, Pergamon krallıklarının yönetiminede geçmiştir.
Aslanların doğrudan güneşe bakabileceğine inanıldığından, aslan aynı zamanda güneşin kişileşmesi olarak kabul edilmiştir. Antik çağda aslanlar kralların sembolleri olmuş, kendi alanlarını yönetmiş, kraliyet otoritesinin gücünü ve korumasını kişileştirmiştir. Saf altın ve saf gümüş olarak değerli sikkeleri ilk kullananlar Lidyalılar'dır. Lidya'nın başkenti Sardes'te şehri temsil eden kusursuz bir tasarımla darb edilmiş sikke ön yüzlerde gücü ve erkekliği simgeleyen sıçrayan bir aslan ve doğurganlığı temsil eden bir boğa ile karşı karşıyadır. Yine ön yüzlerde aslan tasvirinin üzerinde güneş sembolü görülmektedir. Sikkeleri Sadyattes ve Alyattes krallarıyla başlamıştır.
Yazı ve görseller Sardes Antik Kenti Sikkeleri yazısından alınmıştır. Tüm sikkeleri görmek için yazıyı inceleyebilirsiniz.
Comentarios