Hıristiyanların kutsal kitabı İncil’de iki Akhisarlı kadın yer alır. Feminizmin kurucusu olarak kabul edilen ve güçlü olabilmek adına Tanrı’nın cezalandırdığı Jezabel dışında bir de Lidya adında bir kadından söz edilir. Jezebel ne kadar dışlanmış ve kötülenmişse Lydia (Lidya) ise o kadar yüceltilmiş ve takdir edilmiştir.
Kent kaynaklarında ve Türkçe eserlerde Lydia adından bahsedilmese de yapılan araştırmalarda ve özellikle kutsal kitap İncil’in göndermeleri göz önüne alındığında; Lydia’nın tarihte bilinen en eski iş kadını olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. İncil’de Lydia’nın doğuştan Allah inancıyla doğmadığı ancak muhakeme yoluyla tek tanrılı dine inandığından bahsedilir. Bir bakış açısıyla doğduğu zaman pagan inancına sahipti diyebiliriz. Ancak sonrasında 7 kilisenin en önemlilerinden olan Thyateira Kilisesinin (Thyatira Church) izinde giderek misyoner olduğu da bir gerçektir.
Mor ya da Erguvan rengini renkleri karıştırarak keşfeden Lydia’nın sonrasında Thyatira’da (Akhisar) tekstil işiyle uğraşan ve çok çalışkan bir kadın olduğu anlaşılmaktadır. Ailesinden gelen bir zenginliği bulunmadığı ancak çalışkanlığı ve azmiyle kendi tırnaklarıyla kazıyarak ünlü bir tüccar olduğu ve bir çok kişi için de rehber özelliği olduğu ve insanların onu rol model olarak aldığını söyleyebiliriz.
Bazı kaynaklar Lydia’yı Saint yani aziz olarak adlandırmaktadır. Ancak Lydia adına o dönemde Akhisar’da para basıldığı tarihin en su götürmez gerçeklerindendir.
Yazı 4 Şubat 2024'te Thyteria sitesindeki Mor Renk Lydia (Lidya) tarafından Akhisar’da bulundu yazısından alınmıştır.
Comments