top of page
Yazarın fotoğrafıSpil'in Çocukları

Akhisarlı Jezabel

İncil'de adı geçen yedi kiliseden üçü Manisa'da: Akhisar Thyateira, Salihli Sardes ve Alaşehir Philedelphia. Kilise derken, şimdi anladığımız anlamda dini yapılardan bahsetmiyoruz, Aziz Yuhanna'nın önemine dikkat çektiği topluluklardan bahsediyoruz.


İncil'de Thyateira'ya gönderilen mektuplarda Jezabel isimli bir kadının kendini peygamber olarak gördüğünden, halkı fuhuşa sürüklediğinden ve Tanrı'ya adanan yiyeceklerin halkın almasına ön ayak olduğundan bahseder.


Jezabel, sadece İncil'de değil; Tevrat'ta, hatta çok tanrılı dinlerde de geçer. Cazibeli ve büyücüdür.

Jezebel, John Liston Byam Shaw, 19. yy

Sonu, saçını tarayarak ölümünü bekleme, öldürülme ve köpeklere atılmadır.

The Death of Jezebel, Gustave Doré

Cazibesini kullanarak istediklerini alan kadınlar için kullanıldığını birçok sanat eserinde görürüz.


Attila İlhan, Tanrı'nın lanetlediği bir aşkla karşılıksız aşkı anlattığı Üçüncü Şahsın Şiiri şiirinde "jezabel kan içinde yatardı" dizesinde sevdiği kadını günahkar olarak tanımlayan birinin ağzından anlatır.


Jezabel ismini argo olarak kullanır. Barbie filminde kötü adamın Barbie'yi aşağılamak için kullandığını, sonra da politik doğruculukla uyarıldığını görürüz.


Jezabel ismi Jezebel, Isabel, Izabel, Isabelle olarak da karşısımıza çıkar. Öyle ki ülkemizde Isabelle isminde Sefo'ya ait popüler bir şarkı da bulunmaktadır. "Isabelle, seninle mezara ben. Gecemi gündüz eden."


Günümüzde Jezabel'in "kötü kadın" imajının yerini "cazibeli kadın" imajına bıraktığını görüyoruz.

Comments


bottom of page