top of page
Yazarın fotoğrafıSpil'in Çocukları

Thyateira Antik Kenti

Akhisar ilçesi sınırlarında bulunur.

MÖ 3 binlerde kurulan Thyateira Antik Kenti'nin Makedonyalı bir kavim tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Manisa merkezine 70 km uzaklıktaki Akhisar ilçesi ve etrafında kurulmuştur. Önemli bir Lidya kentidir. Lidyalılardan itibaren devamlı yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Hitit, Lidya, Pers, Makedonya (İskender), Pergamon, Roma, Osmanlı derken Türkiye topraklarındadır.

1962 yılında ilk kazı Prof. Dr. Yusuf Boysal başkanlığında Tepe Mezarlığında başlamıştır. Tepe Mezarlığı ziyarete açıktır ve Roma döneminin önemli kazı alanıdır. Sütunlu Roma Caddesi kalıntıları MS 2.yy’den kalan, görülmeye değer alandır. Hastane Höyüğü (Höyük: kentin toprak altında kalan toprak tepesi yerleşimi) ise MÖ 3 binlerden itibaren yerleşime sahne olmuştur.

Thyateira Antik Kenti

Tepe Mezarlığı ve Hastane Höyüğü Akhisar ilçesi kent merkezindedir.


Tarihin ilk paralarından bazıları (Lidya’da bulunması ve Sardes’e çok yakın olması sayesinde) Thyateria’da basılmış ve kullanılmıştır. Bulunan sikkelerde genellikle iki taraflı balta ve ana tanrıça Kybele bulunur.


Lydia sikkeleri

Thyateira’da Roma döneminde en önemli endüstri tekstil idi. Tekstil sanayii kapsamında yün üretimi, yün ve kumaş boyamacılığı ile keten üretimi gelişmiştir.


Ünlü gramer bilgini Thyateiralı Nikandros MÖ 3 ya da 2 yy’de yaşamıştır.




Kaynaklar:



Comments


bottom of page