top of page
Yazarın fotoğrafıSpil'in Çocukları

Mesir Macunu

Yavuz Sultan Selim’in (1470-1520) eşi Kanuni Sultan Süleyman’ın (1494-1566) annesi, ilk valide sultan Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalığı sırasında Manisa Darüşşifası’nın başında bulunan Merkez Efendi, Spil Dağı’ndan ve ovadan getirttiği 41 çeşit baharat ve bitkiyle mesir macunla Ayşe Hafsa Sultan’ı iyileştirmiştir. Bunun üzerine Valide Sultan’ın emriyle Darüşşifa’da hastaların şifa bulması için kullanılmaya başlanmıştır.

Zamanla Sultan Camii’den saçılarak halka dağıtılır olmuştur. Camiden mesir macunu saçma ritüeli her sene Nisan ayında (Nevruz’da) Mesir Festivali’ne dönüşmüştür. Bu sayede halk şifa niyetine mesir macunu aldığı gibi, sosyalleşme imkanı da bulmuştur. Mesir Macunu Festivali 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne ülkemiz adına kaydettirilmiştir.


Boğaz ağrılarına, sancılara, baş ağrılarına iyi geldiği, haşerelerin sokmayacağına inanılır. Macunun cinsel gücü artırdığının düşünülmesiyle daha çok kişi tarafından bilinmektedir.


Mesir Macunun Yapılışı:

Su ve şekerden oluşan şerbetin içine Manisa’nın dağ ve ovalarından toplanan 41 çeşit baharat eklenir ve macun kıvamı alana kadar karıştırılır. Macun, hem cam kavanozda hem de tek ambalajlarda satılır. Mesir macunu hala elde yapılmaktadır.

Mesir macunu

Mehmet Yaşin - Mesir Macunu Hakkında Merak Edilen Her Şey

Mesir Macunu - Manisa | TRT Arşiv

Ayşe Hafsa Sultan hakkında:


Mesir Çayı

Sultan çayı da denen mesir çayı, tıpkı mesir macunu gibi 41 çeşit baharatın bir araya gelmesiyle oluşur. Sıcak suda demlendiği gibi, sütle de tüketilebilir.

Macunun sert ve yapışkan yapısı çayda bulunmadığı için kolaylıkla tüketilir.


Mesir Lokumu

Mesir macunu gibi 41 çeşit baharattan oluşur. Mesir macunu gibi sıkça tercih edilen hediyeliklerden biridir.

Komentar


bottom of page