Kilia Tipi İdoller, boyu yaklaşık 10-40 cm arasında mermer idollerdir.
Yaklaşık 150 yıl önce ilk örneğini Çanakkale Gelibolu'dan çıkarıldığı için bu idollere "Kilia (Kilya / Kiliya) tipi idol" denmektedir. Batı Anadolu kökenlidir. Çanakkale, Muğla, Aydın, Manisa gibi birçok Batı Anadolu kentinden bu idollerin 15'i bozulmamış, yaklaşık 40 örneğine rastlanmıştır. Dünya'nın favori arkeolojik buluntularından biridir.
MÖ 3000 - 3500 yılları arasına Lidya öncesi döneme tarihlenir. Yani yaklaşık 6 bin yıllıktır. İbadet esnasında kullanıldıkları düşünülmektedir. Boyunlarında gömülmeden önce ritüel olarak "öldürülmüş" olabileceğini gösteren bir işaretler vardır.
Batı, gökyüzüne bakması nedeniyle romantik bir dille Stargazer yani Yıldız Gözleyen / Yıldız Avcısı demektedir. Ülkemizde ise Tepegöz olarak bilinir.
Kilya Tipi İdollerin ülkemiz sınırlarında bulunan en iyi korunmuş örneği ise Sadberk Hanım Müzesi’nde teşhir edilmektedir. Akhisar Kulaksız Köyü'nden bulunan örneği yurt dışına kaçırılmış, uzun süren hukuk mücadeleleri sonucunda kazanılmıştır. Karakteristik olarak 10-17 cm boyu arasında olsalar da Kulaksız'da bulunan Guennol Yıldız Avcısı idolü 25 cm boyundadır.
Kilia tipi idol çalışmaları:
Kaynaklar:
Yorumlar