top of page
Yazarın fotoğrafıSpil'in Çocukları

42. Salihli Şiir İkindileri

Türkiye'nin 1985 yılından bu yana süren en uzun soluklu şiir etkinliği olan Salihli Şiir İkindileri'nin 42’ncisi 14 Kasım 2009 günü Salihli’de gerçekleştirildi.

Şair Tuğrul Keskin, ”şiirin başkenti” diyor Salihli için.14 Kasım Cumartesi günü şiirin başkentinde yaşandı şiirlerle şairlerin buluşma coşkusu. Şiir neredeyse heyecan, coşku, dostluk orada yaşanıyor. Kuru yapraklarla bezenmiş bir sahnede Şair Sevgili Tuğrul Keskin’in güzel sunumuyla yaşandı şairlerle şiirin ve şiir severlerin buluşması. Kentinin kültürel dokusunu oluşturması için Salihli Belediye Başkanı çaba gösteriyor. Bu çabasının ürünlerini somut biçimde de alıyor. Salihli ilçe belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler, ilk olarak 21 Aralık 1985 tarihinde başlatılmış. 24 yıldır aralıksız olarak yapılan "Salihli Şiir İkindileri'nde şiir, felsefi ve sanatsal boyutlarıyla ele alınarak irdelenmekte, kimi şiirler şairlerince okunarak etkinliğe ayrı bir hava katılmaktadır. "Dünyanın en uzun soluklu şiir etkinliği" olarak nitelendirilen Salihli Şiir İkindileri'ne bugüne kadar Cemal Safi, Can Yücel, Yılmaz Odabaşı, Cahit Külebi, Arif Karakoç, Nahit Ulvi Akgün, Necati Cumalı, Şükran Kurdakul, Kemal Özer, Gülten Akın, Erdal Alova, Arif Damar, Fikret Hakan, Nihat Behram, Dinçer Sezgin, Haydar Ergülen, Eren Aysan, Mehmet Çetin, Mahsun Doğan, Ülkü Tamer gibi isimler konuk olmuş. Etkinlik kapsamında düzenlenen "Dionysos Şiir Ödülü" ise, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Aziz Nesin, Melih Cevdet Anday, Cemal Süreya, Ataol Behramoğlu, Ali Yüce, İlhan Berk, Salah Birsel, Metin Demirtaş ve Sunay Akın gibi isimlere verilmiş.


Etkinliğin yayın organı niteliğini taşıyan "İZ " dergisi de yine dopdolu. Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın başyazısının yer aldığı dergide, ayrıca Salihli'de yaşayan şairlerin şiirleri de yer alıyor. İZ de, ayrıca konuk sanatçıların şiirleri, özgeçmişleri ve şiirleri üstüne yazılarına yer verilmiş.


Etkinliklerde Ahmet Günbaş, Betül Tarıman, Celal Soycan, Çiğdem Sezer, Mazhar Alphan, Halim Yazıcı, Yücel Kayıran, Ahmet Otman ve Zeynep Uzunbay şiirleri ile yer aldı.


Etkinlik çerçevesinde "Dionysos Şiir Ödülü", Şair Özdemir İnce'ye sunuldu. Sayın Özdemir İnce, ”şiir nedir diye soruyorlar bana. Bilmiyorum ben de. Bilmediğim için habire şiir yazıyorum ya.” diyor sıcak esprili insan sesiyle. Şiir çevirisini yapan şairler için de “tamirci” diyor. Araba tamircisi, elbise tamircisi gibi biz de şiiri tamir ediyoruz başka dillerden çevirirken. Şiir yazan herkesi de dostlukla, yüreklendirerek kucaklıyordu, kötü şair yoktur, en azından çaba gösteriyor, şiir yazıyor; esrar yetişmiyor ya, saygın bir iş yapıyor, diyordu gülümseyen yüzüyle. Şiirlerinden örnekler okuduktan sonra keyifli bir sohbet olanağı da sundu Sayın Özdemir İnce.


Yorgun değilim,

seni beklemekten, seni düşlemekten, geçen günlerden,

yeniden başlasam da bir başka yenilgiye.


Yorgun değilim,

ne aşktan, ne dostluktan, ne de ölümden,

geceye gözlerimi açarak bakıyorum.


Yorgun değilim,

ne acıdan, ne umuttan, ne de korkudan,

sonbaharla birlikte kazıya başlıyorum.


Yorgun değilim,

ne geçmişten, ne şimdiden, ne de gelecekten;

bir yalnızlığım vardı, gittikçe aşıyorum.

Dizelerinin şairini dinledikten sonra yorgun, umutsuz olmak mümkün mü?


*Yazı Mehmet Hekim'in 23 Kasım 2009 tarihli Salihli Şiir İkindileri yazısından alınmıştır.


Opmerkingen


bottom of page